perjantai 19. huhtikuuta 2013

Mielipidekirjoitus


Lukiessani uutisia Alppilan koulukohusta aloin pohtimaan, että eikö opettajilla todella ole mitään keinoja laittaa häiriköitä kuriin. Ilmeisesti opettajia ei enää kunnioiteta ja tilanne on menossa yhä huonompaan suuntaan. Oppilaat tiedostavat etteivät opettajat voi tehdä häiriköinnille mitään. Asia on kuitenkin niin, että lain mukaan opettajat ja rehtorit saavat poistaa häiriköiviä oppilaita opetustiloista, jos he eivät poistu vapaaehtoisesti.

Perusopetuslain 36 b § sanoo seuraavasti:
 
"Rehtorilla ja opettajalla on oikeus poistaa luokkahuoneesta tai muusta opetustilasta taikka koulun tilaisuudesta oppilas, joka ei noudata 36 §:n 2 momentissa tarkoitettua poistumismääräystä. - - Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen."
Kovin monet opettajat eivät kuitenkaan uskalla käyttää voimakeinoja. Alppilan koulun opettaja Antti Korhonen oli haasteltava 45-minuuttia ohjelmassa. Hän kertoi, että monet pelkäävät vihaisia yhteydenottoja häirikkölasten häirikkövanhemmilta. Ilmeisesti tätä tapahtuu myös ala-asteilla. Tällaista ei ollut vielä 10 vuotta sitten, kun olin itse ala-asteella. Silloin, jos opettaja pyysi oppilasta poistumaan luokasta niin silloin poistuttiin, eikä käyty inttämään vastaan. Yläasteella meno saattoi olla välillä aika villiä, mutta tilanne rauhoittui aina kun opettaja saapui paikalle, eikä opettajien kanssa käyty rähisemään.

Asiasta pitäisi puhua kodeissa, jotta kuri ja työrauha saataisiin palautettua kouluihin. Myös opettajille olisi hyvä saada jonkinlaisia keinoja joilla laittaa häiriköt kuriin. Tuntuu, että nykyään, jos opettaja koskee oppilaaseen niin siitä nostetaan vähintään pahoinpitelysyyte. Ja ongelmana on myös se, että nykyään lähes jokaisella on kännykässä kamera. Kuten Antti Korhonenkin sanoi haastattelussa, oppilaat kuvaavat tällaisista tilanteista videoita ja sitten niillä uhkaillaan opettajia.

Jotain olisi nyt tehtävä. Nykyisessä tilanteessa ei ole mitään järkeä. Häiriköinnistä ei ole kenellekään hyötyä ja se haittaa monien opiskelua. Alppilan tapaus oli siinä tapauksessa hyvä, koska herätti paljon keskustelua ja luulisin, että asiaan saadaan jotain muutosta. Lakiin olisi hyvä saada joku muutos, jotta sitä voitaisiin tulkita paremmin. Järki käteen!


Antti Korhosen haastattelu 45-minuuttia ohjelmassa: http://www.youtube.com/watch?v=bBzgAyNJF6U
 







1 kommentti:

  1. Tekstisi on naseva ja ajankohtainen.Oma kantasi käy ilmi, ja annat toimintasuosituksen tekstin lopussa. Kieli on sujuvaa.

    Linkitetty haastattelu on hyvä idea - se lisää vielä kirjoituksesi mediatekstimäisyyttä.

    Voisit vielä muotoilla tekstille kiinnostavan otsikon, joka kertoisi näkökulmasi aiheeseen.

    VastaaPoista